Vasaloppet 2011

Jag är schleten. Försöker mig på en rapport så här dagen efter i alla fall.

Som vanligt är det mäktigt att vara med i Vasaloppsstarten och jag kom iväg bra. Gick dock väldigt dåligt i första backen beroende på en mix av dåligt fäste och dåligt flås. Började sen plocka folk uppe på myrarna mot Smågan men körde lite för hårt där för mitt eget bästa då jag hakade på en annan föredetting och gammal klubbkompis i Falu IK, tillika vasaloppssegrare; Henrik Eriksson.

Framåt Risberg började fästet ta helt slut och tillsammans med Henka stakade/halkade jag vidare. Bestämde mig upp emot bergspriset i Evertsberg att sänka ambitionen ett tag för att om möjligt hitta tillbaka till krafterna. Tog mig sakteliga uppför Lundbäcksbackarna och kom till Oxberg med väldigt liten förhoppning om en bra placering. Fick dock en klockren langning där av Malin med gelspetsad blåbärssoppe-/sportdrycksblandning vilket satt som en smäck och precis innan Gopshus började jag åka om åkare igen. Fick sällskap av en finne ett tag som bytte spår vartannat staktag vilket var riktigt irriterande både för åkrytmen och för paragrafryttaren i mig. Innan Hökberg nånstans släppte Henka som stannat i Vasslan och vallat om och sen åkt ikapp mig igen. Samtidigt började jag märka att mina skidor gled bra i förhållande till de runt ikring mig och jag började få positiva tankar. 

Försökte sen höja takten i min stakning igen på platten efter Hökberg och gjorde en bra avslutning ända till Auklandbron innan upploppet där jag blev omblåst av fyra-fem man som fortfarande kunde använda benen. Jag slutade därmed 108:a vilket jag är klart nöjd med även om jag som mål hade topp-100. Nu var det knappt två minuter upp dit och det är ju fullt möjligt att förbättra. Med lite bättre disponering av krafterna och lite mer fäste under skidorna så hade det kunnat gått redan i år, men framförallt så tror jag att jag behöver mer skidåkningsträning för att kunna ta ett snäpp till i resultatlistan. Den här säsongen blev det två rullskidpass i november innan jag började åka skidor i mitten av december och har sedan dess hållt i det rätt så bra i alla fall men det är lite för lite för att jag ska orka nio mil. Vi får se hur det blir nästa år om ambitionerna finns kvar eller inte.

Jag måste passa på att tacka mamma och pappa som var medlemmarna i det ena langningsteamet och Malin och svärfar som var det andra. Även Moper som bjöd på husrum i Lima vill jag tacka. Och Skogsgunnar förstås som lockade med att bjuda på Björnkorv om jag gjorde ett bra lopp.

Nu är jag skapligt mör i överkroppen och kommer ta några dagars helvila från all träning för att sedan smyga igång med lite mer löpträning och sedan återuppta bekantskapen med cykelsadeln igen.

2 kommentarer to “Vasaloppet 2011”

  1. Jokkmokkstomten säger:

    Jag tycker att Du gjorde ett jättebra lopp och Du verkade inte alltför sliten när Du kom och hämtade Dina utlovade Björnkorvar efter målgång . GRATTIS till Din placering önskar JOKKMOKKSTOMTEN

  2. ingrid lundgren säger:

    Det var spännande att följa dig på Mobilen och trevligt att läsa dina tankar efter loppet!Hoppas även få göra detsamma nästa år!!

Lämna en kommentar