En svensk klassiker under fjorton och en halv timme?

Livet som tvåbarnsförälder rullar på finfint. Lilla Line som snart blir två månader äter, sover och gör inte mycket väsen av sig än så länge.

Min sista del i klassikern närmar sig med stormsteg då det är dags för Lidingöloppet på lördag. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot loppet då löpträningen blivit i mindre omfattning än vad jag hoppats på innan. Framförallt beror det på de ljumskproblem jag drog på mig i samband med Vansbrosimningen. Nu har jag dock hållit igång ordentligt sen början på augusti och hunnit med ett par race, några långpass och en hel del intervaller i olika former så jag är ganska förberedd.

Målet är 2:15 på de 30 kilometrarna och det är en offensiv målsättning för mig. Eftersom mina tidigare klassikerstarter varit riktigt lyckade så är jag en bra totaltid inom räckhåll.  Med 4:21 på Vasaloppet, 6:52 på Vätternrundan och 58 minuter på Vansbrosimningen så lutar det åt en sluttid under 14½ timme om jag levererar på Lidingöloppet. Jag tror inte det finns någon officiell statistik för totaltid på en svensk klassiker, men på resultatjakt.se kan man själv registrera sin klassiker och där är Patrik Karlsson från Garphyttan i topp på 14:49. Så det ser bra ut.

Nu gäller det som sagt att klara av löpningen också som jag tror kommer bli riktigt tufft. Jag vet att jag fixar 20 km med 4:20 fart, men frågan är hur benen reagerar på en mil till. Förra helgen sprang jag igenom hela banan tillsammans med Simon och Borgström i lugnt tempo och det var väldigt värdefullt för att veta vad som väntar, men gjorde ont i benen.

Edit: Fan, jag missade i researchen. Svärfar Pelle som är bekant med Patrik Karlssons pappa genom jobbet påminde mig om att det ju kan vara någon som är på väg mot liknande totaltid som mig i år. Mycket riktigt så är ovan nämnde Patrik det. Han ligger nu ca 10 minuter efter mig, men är en klart bättre löpare. Han sprang Lidingöloppet på 2:03 i fjol och jag tror att han är bättre i år så jag kommer få det riktigt svettigt om jag ska klara att vara mindre än tio minuter efter honom. Frågan är om jag ska hålla kvar vid min plan för 2:15 eller sikta högre och eventuellt få betala surt sista milen? Dessutom kan det ju finnas fler som jag inte har koll på som blandar sig in i diskussionen.

7 kommentarer to “En svensk klassiker under fjorton och en halv timme?”

 1. Marcus Streijffert säger:

  Klokt att testa banan i förväg. När jag sprang Lidingö för två år sedan bombade jag in i väggen mkt pga att jag inte visste hur sista milen såg ut. Med facit i hand borde jag ha sparat på krutet bättre första 20 km. Du är på väg emot en ruggigt bra klassiker! Är imponerad av att du håller högsta nivå som både cyklist och längdskidåkare. Håller tummarna för att du grejar 2.15 nästa helg:)!

 2. ingrid lundgren säger:

  Det blir en spännande dag.synd att vi är upptagna i Örebro,men vi håller tummarna!!Kul att få se ett par foton av de små.Den där på er 4 sovande i soffan ä ju jättemysig!!Kram på er alla 5

 3. Degen säger:

  2.15 är väl en modest målsättning för dig.. 2.07 borde ju vara rimlig utan problem..

 4. tomp säger:

  Degen>> Du är faktiskt inte den första som säger det, och jag börjar vackla själv. Men, jag har ju knappt sprungit på över fem år så det är så jäkla svårt att veta.

 5. Degen säger:

  Är svårt att veta, håller med. Är ju skillnad på 10-20 kms lopp och 30 km så man får lov att ha en lite målsättning utifrån det. Då kan man ju bli överraskad!
  Bara att springa på i lagom fart och öka mot slutet!

 6. Linapina säger:

  Sanslösa tider!
  Kör hårt på lördag!

 7. jokkmokkstomten säger:

  Som vanligt önskar jag Dig lycka tillpå lördag . Jagg reserverar några Björnkorvar till vi ses i början av december Jokkmokkstomten

Lämna en kommentar