Lidingöloppet och rekord på en svensk klassiker?

Idag sprang jag Lidingöloppet och det gick grymt bra. Hade ju siktet inne på 2:15 men i och med den hårda kampen mellan mig och Patrik Karlsson om totaltiden på klassikern så värderade jag om ambitionen och gick för 2:10. Första milen rullade på riktigt bra och jag kände att min fartstrategi på 4:20-tempo kunde justeras lite. Jag hade god hjälp av min kollega från Tunabyggen, Torbjörn Hansson, som höll perfekt fart. Andra milen var också bra och när småbackarna vid ca 15 km började höll jag igen lite för att spara på krutet.

Efter Grönstabacken med knappa milen kvar kunde jag inte hålla mig längre utan öppnade spjällen lite till. Det tog dock inte mer en 1,5 km till jag kände att det var för optimistiskt och då det började rycka lite i högerlåret i utförsbackarna blev jag orolig för kramp och slog av lite på farten igen. I den beryktade Abborrbacken var jag fräsch och hade inga som helst problem uppför eller efter den. Jag blev såklart svintrött på slutet men det vore ju konstigt annars och kunde nöjd springa i mål på 2:07:29 enligt den egna klockan. (har inte sett några officiella resultat än)

Patrik öppnade friskt och jag fick rapporter om att jag var 5 min efter vid 15 km och det verkade som att det skulle bli en riktig strid på kniven om klassikertotalen. Vid 20 km hade jag dock inte tappat mycket mer och i mål var han ca 6 min före och jag höll alltså undan med 4 minuter.

Jag är extremt nöjd med min klassiker. Att bara vara frisk och skadefri vid tävlingstillfällena är ju inte helt  lätt och att tajma in bra form med bra yttre förutsättningar kräver lite tur. Nyckeln till den fina sluttiden var ju framförallt Vätternrundan där jag cyklade med helt rätt gäng. Mest nöjd är jag nog med dagens lopp då det var det mest överraskande resultatet med tanke på min minst sagt klena löpbakgrund de senaste 5 åren. Nu vet jag ju inte om min totaltid är ett rekord eller inte eftersom det av någon anledning inte finns någon officiell statistik på klassikern, men det är dags att det ordnas tycker jag.  Då skulle kanske fler elitsatsande genomföra hela klassikern och prestigen öka. Tills motsatsen bevisas kallar jag min totaltid för rekord.

Min klassiker 2011:
- Vasaloppet, 4:21:22
- Vätternrundan, 6:52:00
- Vansbrosimningen, 57:56
- Lidingöloppet, 2:07:27
Totalt, 14:18:45

Tiden är absolut möjlig att förbättra. En triathlet,  som kan åka bra skidor och som kör med rätt gäng på Vätternrundan skulle gå under 14 timmar.  Första namnet som dyker upp är Per Wangel men det finns säkert fler. Patrik Karlsson kommer nog putsa en del på tiden redan nästa år tror jag. För egen del så blir det inga fler klassiker med sådana här ambitioner.

Nu skall jag njuta av att den här galenskapen är över och fundera lite på om det väntar några nya idrottsliga utmaningar. Ö till Ö 2013 kanske.

17 kommentarer to “Lidingöloppet och rekord på en svensk klassiker?”

 1. Linapina säger:

  Vi applåderar på Vallmansgatan och är fruktansvärt imponerade.

 2. tomp säger:

  Tack Lina!

 3. Ola säger:

  Rapportera till http://www.resultatjakt.se/

 4. tomp säger:

  Ola>> Så fort Lidingöloppsresultaten finns på resultatjakt så registrerar jag.

 5. Marcus Streijffert säger:

  Har du någon koll på om Claes Björling kört klassikern? Han har ju med all säkerhet genomfört alla etapplopp, men vet ej om han har tagit det i en följd. Tror att han är rätt duktig som längdskidåkare också, så han borde kunna mäkta med en bra sluttid.

 6. tomp säger:

  Marcus>> Björling åkte Vasaloppet 2009 på 4:39, så han är vass. Han har dock inte gjort de andra loppen inom loppet av ett år före eller efter det.

 7. jokkmokkstomten säger:

  Grymt bra sprungit . GRATTIS till alla lopp och slutresultat Nu väntar Björnkorv JOKKMOKKSTOMTEN

 8. Peiza säger:

  Snyggt jobbat!

 9. Jon säger:

  Grymt bra jobbat!
  Och du är faktiskt morgonens snackis här på jobbet. :-)

 10. Zerbembasqwibo säger:

  Redan i maj finns möjligheter för utmaning, ska du med??

 11. tomp säger:

  Zerbas>> Ultra-SM?

 12. Karl Tiselius säger:

  Stort grattis Tomas!! Du är bäst helt enkelt!

 13. JG säger:

  Grymt Tomp. Grattis grattis

 14. Jan-Erik Almkvist säger:

  Hej!
  Jag har gjort 5 klassiker och vet vad som krävs. Därför är jag mäkta imponerad av dina tider! Otroligt starkt kämpat! Stort grattis till din fantastiska prestation!

 15. Anna säger:

  Grym jobbat! Jag är hyffsat nöjd om jag får din gemensamma tid på enbart cyklingen ;D haha

 16. Svenskt rekord på En Svensk klassiker | maxprestation.se säger:

  [...] mer om Tomas Lidingölopp och Klassiker i hans blogg Related postsBodyPump, Lift IT, SkivstångCoreStep-upLadonia Mountain trophyOS GULDÄntligen [...]

 17. Zerbembasqwibo säger:

  Tomp> Jepp, men det verkar ju bli fjäll-O istället.

  Är det du, flygplats-brand-Janne?? Vi har käkat kladdkaka ihop i så fall… :) /Orienteringsgalningen

Lämna en kommentar