Jukola 2013

Avfärd i fredags eftermiddag med minibuss till Stockholm och sen nattfärja till Åbo. Därefter ca 3 tim i minibussarna till Jämsä på lördag förmiddag. När vi kom fram väntade uppslagning av tält och inmundigande av broilerpasta i matserveringen och sen spenderade jag hela damtävlingen sittandes på min walkstool och tittade på storbildsskärmen. Mycket underhållande sista sträcka där Tove gick som tåget och övriga tätlag bommade. Tunas unga damlag blev fyra vilket var ruskigt bra.  

Efter avslutad damstafett var det peptalk i klubbtältet innan jag gick och packade i ordning tävlingsväskan och köpte ytterligare en broilerpasta. Gick och la mig i tältet ungefär kl 19, men hade inte direkt lätt att sova. Någon timme blev det i alla fall innan klockan ringde vid midnatt. Då sov jag och var inte så sugen på att gå upp. Käkade blåbärssoppa och banan liggandes i sovsäcken och tejpade sen foten innan jag gick i väg mot växlingsområdet. Hann med en kaffe på vägen också. Det var lite segt att komma igång med uppvärmningen men benen kändes ok.

Mårts som sprang innan mig kom in 01:34, ca 12 min efter täten på placering 85. Försökte öppna hårt för att få kontakt med några löpare framför men de försvann ur sikte så fort det blev lite tätare skog. Jag fick mina första kontroller bra och var med i matchen tyckte jag. Hamnade i en grupp om tre där jag hade kontroll på kartan men tog hjälp av de andra i kontrolltagningarna. Det gick inte så fort tyvärr, speciellt inte där det var lite knöligare och tätare. Men det var ruskigt svårt för mig att göra något eget och orientera själv utanför idealspåren. Bommade ingenting mer än någon tio sekundrare förrens efter halva banan där det blev en krok på ca 1,5 min. Därefter hamnade jag med ett lite större gäng och farten blev bättre. När vi började närma oss mål splittrades det upp i olika gafflingar men jag kunde sköta både farthållning och orientering själv in till växling.

Kom i mål och växlade ut Elias Öhgren på 82:a plats, ca 24 min efter täten. Var rätt missnöjd när jag gick tillbaka till klubbtältet, framförallt över att jag inte varit mer offensiv. Blev för passiv i min egen orientering då det var mörkt ute och hamnade i nån sorts lunk i de grupper av löpare jag sprang med. Tror helt enkelt jag är för ovan med nattorientering. Det var ingen katastrofsträcka eftersom jag i stort höll min placering, men jag hade hoppats på bättre. Benen kändes dock bra och distansen var inga som helst problem att genomföra.

Efter bastu i bastutältet kollade jag klart på avgörandet av tävlingen där vårt förstalag blev 20:e, innan jag gick och la mig vid kl 7 och kunde sova ett par timmar till innan det sen var dags att påbörja hemresan. Vi i andralaget blev 79:a vilket var godkänt. Det var riktigt roligt att hänga med Tunas sköna gäng en helg och att springa Jukola igen. Senast för mig var 2005. Förhoppningsvis blir det fler gånger.

2 kommentarer to “Jukola 2013”

  1. ep säger:

    Hade du samma tempo på båten hem som på den gamla goda tiden? :)

  2. tomp säger:

    EP>> Haha, nä. Har tappat farten även där.

Lämna en kommentar