Glasrikeresan ver. 2

Ni som läser den här bloggen har säkert läst Cykelnytts nyhet om tävlingen. Som vanligt när det gäller sådana här saker så finns det två sidor av myntet beroende på vilket läger man tillhör, i vilken vinkel man såg uppgörelsen och hur man fått händelseförloppet berättat för sig.

Min syn på saken är som följer:
Med ca 35 km kvar kom Stevenson, Wetterhall och jag själv iväg i det som skulle bli den avgörande utbrytningen. Efter ett tag lade jag mig på hjul då Stenberg och Balck var på väg upp från gruppen bakifrån vilket gjorde situationen för oss väldigt fördelaktig. Så klart var varken Wetterhall eller Stevenson nöjda med det men de gjorde aldrig några allvarliga försök att stöta av mig. In i sista grusvägspartiet ökade Stevenson tempot och Wetterhall fick släppa. Då Christofer Stevenson är en erkänt åkstark och spurtsnabb cyklist med avsevärt mycket mer erfarenhet och meriter än vad jag har så fortsatte jag låta honom sköta dragjobbet. Han gasade på i några uppförsknäppor på grusvägen men jag hade aldrig problem att följa. Ute på asfalten in mot målet försökte han ett par gånger till men jag höll hjul hela tiden och följde således med.

Ju närmre mål vi kom desto mer segerviss blev jag eftersom jag fortfarande kände mig bra trots den långa distansen. Med två hundra meter kvar drog han igång spurten. Olyckligtvis stod det en stor buss parkerad på höger sida av vägen cirka hundra meter framför målet och när jag skulle avancera om Stevenson så stänger han mig mot bussen vilket gjorde att jag fick slå av på farten, backa tillbaka lite och dra igång på nytt på andra sidan honom. Trots detta så kommer jag så när upp jämsides vid mållinjen men det var ingen tvekan om att Steve var först till målet. Lika säker som jag är att jag vunnit spurten om vi båda cyklat raka spåret mot målet, lika säker är säkert Steve att han gjort detsamma. Då min erfarenhet vad gäller cykelspurter är ganska liten så hade jag svårt att bedöma huruvida det var en regelvidrig manöver han gjorde på upploppet eller inte. Aike som satt på första parkett i följebilen bakom tyckte dock att det var en solklar stängning och vi lämnade därför in en protest för att låta kommisarien bedöma om det var regelbrott eller inte. Efter att kommisarien granskat en film från spurten deklasserades Stevenson till andra plats och jag uppflyttad till första.

Det är med blandade känslor jag tänker tillbaka på gårdagen. Jag är jättenöjd med genomförandet av loppet men är inte glad att det blev som det blev i avgörandet. Jag skulle kunna vara förbannad på Steve eftersom hans stängning gjorde att jag inte fick vinna genom att passera mållinjen först men det är inte riktigt min person att reagera på det sättet. Att Capinordics uppfattning om efterspelet är att de inte fått komma till tals låter ju enligt artikeln på Cykelnytt.se inte särskilt bra, men jag vet ingenting om det och låter därför bli att kommentera det ytterligare.

En ännu tråkigare sak som hände igår var att Bjelkmark gick i backen under första halvan av tävlingen och bröt handleden. Efter att fått den tillrättad på Växjö sjukhus så var han dock i ganska gott mod men någon USA-resa nästa vecka blir det tyvärr inte för honom. Hans deltagande i U-23 VM i slutet av september är dock ännu ej avskrivet.

Avslutar med en bild från igår tagen av Pär Lindh.

Foto Pär L http://happymtb.org/forum/file.php/1/file=105666

10 kommentarer to “Glasrikeresan ver. 2”

 1. Hammer säger:

  Grattis!

 2. janne.j säger:

  Fy tusan va bra.Hade nog funderingar på om att du skulle kunna vinna men att därtill också göra det.Och inte behöver du be om ursäkt för segern heller.En seger är alltid en seger oavsett.
  Stort grattis!

 3. Anders säger:

  Grattis Tomas!
  Självklart att det finns regler i cykel som i alla andra sporter och det är upp till alla att följa dom. Bra att det fanns video upptagning som domarna kunde kolla, då är det inget snack om saken. Du är nummer 1!

 4. Hmm säger:

  angående video upptagningen, kommer den publiceras eller var det bara cykelcity och kommisarien som fick se den och besluta resultatet??
  annars låter det som cykelcity blivit sura för att deras defensiva taktik inte fungerat och bestämmt sig för att vinna på annat sätt!
  kanske är kommisarien med och delar på prispengarna?

 5. Tomas Löfgren säger:

  Hmmm>> Jag svarar sällan på anonyma inlägg men gör här ett enstaka undantag.

  1. Jag vet dessvärre ingenting om videoupptagningen. Fick höra om att de granskade en film när jag frågade om hur läget var med protesten. Har inte sett den själv.

  2. Att insinuera mutor och bestickningar bakom anonym avsändare tycker jag är lågt och riktigt löjligt. Vi lämnade in en protest, kommissarien tog ett beslut. That’s it.

  3. Jag kan tycka att en sådan här diskussion borde ske på en mer allmän plats istället för på en enskild cyklists ”hemsida”. Då det kanske saknas vettiga forum för dylika kommentarer i cykelsverige så kan jag dock förstå att det hamnar här. Speciellt eftersom jag valt att beskriva händelsen ur min synvinkel. Det har för övrigt varit väldigt bra för min besöksstatisk på bloggen!

 6. jan säger:

  har sett videoupptagningen å måste tyvärr säga stevenson ska ha segern då jag anser att han inte trängde dig ….bussen kom ju inte dit på sekunden utan stod där när ni kom in ..därför anser jag att dit drag att gå på innerkanten var en total miss då du har full chans att göra ditt drag närsomhelst!! men men d e ju min åsikt så grattis till segern om d blir så lr till andra platsen !! kör hårt

 7. T säger:

  Såg också videon (på velo) och tycker det var en klar sidledsförflyttning. Stevensson är ju både längst ut till höger och nästan längst in till vänster på vägen. Dessutom ser han ju ut att vara på väg till vänster men gör en kraftig förflyttning till höger och stänger Tomas. Jag har iofs inte järnkoll på hur reglerna ser ut, men kraftiga sidledsförflyttningar får man ju inte göra.

 8. Klot säger:

  Race director meddelar: Klar tomp seger! Inte sett en fulare stängning sen Scissors glidtackling bakifrån i korpen -06

  Stort grattis löken till alla framgångar!

 9. Peter S säger:

  supergrattis! Varför har man domare i hockey o fotboll..? Skulle inte funka annars, samma sak i cykel. Beslutet taget av rätt människor så frid o fröjd med det bara. Jätte grattis, o heja skräddarbacken!!!

 10. Daniel G säger:

  Solklar seger till dig Tompa, innan jag ens läste om protesten blev jag förbannad på stängningen när jag kollade på videon.
  Gött att läsa om dina framsteg!

Lämna en kommentar