Slut som artist

Nu så, nu är elitkarriären slut. Dagens start i Sista Chansen i Ramnäs var den sista med ambitioner att vara elitcyklist och därmed den sista i Cykelcitytröjan. Känns bra, men lite konstigt.

Att sluta elitsatsa har inte varit något svårt beslut. Med en ny tjänst som planeringschef på Tunabyggen efter årsskiftet och med en dotter och sambo som jag vill se mycket mer av så har jag varken lust eller ork att däremellan klämma in den mängd träning, tävling och framförallt resor som behövs för att hålla sig på topp. Istället ser jag med tillförsikt framemot att ta ett kliv tillbaka, cykla när och i den form som lusten tillger, börja alternera träningsformerna lite mer och ta eventuella tävlingsstarter som de kommer.

Jag har lite smått funderat på om jag ska utnyttja min friplats till sprinten på skidorienterings-EM till vintern men just nu känns det väldigt väldigt avlägset. Passar det med familj, jobb och ledighet så kanske, men det är som sagt ytterst tveksamt. Vasaloppet ska jag däremot köra. Hur seriöst jag gör det är dock svårt att säga i nuläget. Rullskidorna kommer jag nog inte röra det här året i alla fall. (speciellt eftersom jag lånat ut dem till Hammarberg som dessutom kört sönder dem!)

Säsongen kan sammanfattas med att jag haft hur kul som helst. Visst hade jag önskat lite mer flyt och lite bättre form två tredjedelar av året, men avslutningen med Falköpings cup, Glasrikeresan och Univest GP har räddat säsongen till att bli riktigt bra. Att resa land och rike runt med killarna (och Sara) i laget har varit otroligt stimulerande och bakom de tävlingsiktade vinnarskallarna  finns ett gäng intressanta och i många fall säregna personligheter. Med Otto, Aike och Gurra i ledarstaben har jag dessutom fått chansen att lära mig både framsidorna och baksidorna med en ny idrott.

Jag har ju lagt av förut, från skidorienteringen, men chansen att åka i Cykelcity gav mig en boost av motivation till att satsa på nytt och det är verkligen inget jag ångrar. Tillsammans med Mattias Reck har jag format ett träningsprogram som varit något helt nytt och att träna till att vara cyklist även under vintern med målsättningen att även köra utanför landets gränser var så roligt att jag kanske glömde att jag borde ta det lite lugnt emellanåt. Årets konstigaste pass var nog skidintervallerna med pannlampa på ett släckt elljusspår innan jobbet kl 05:30 i januari.

Med tävlingsstarter i Belgien, Frankrike, Estland och USA har jag fått sett nya delar av världen samt fått smaka på internationell cykling och fått känna på motstånd på högsta nivå och det har verkligen gett mersmak och blodsmak.

Nu kan man tycka att jag borde ge cyklingen ett eller ett par år till för att det skulle kunna gå ännu bättre och det kan jag hålla med om. Man ska dock komma ihåg att min cykelkarriär bara varit en bonus efter nästan tio år i skidorienteringslandslaget med ett VM-guld, två silver och ett brons samt sex EM-guld i bagaget. Min ambition har dessutom aldrig varit någon annan än att fajtas mot sverigeliten i cykel och det har jag gjort nu.

Dagens Sista Chansen var ingen höjdare. Jag var trött . Både i benen och skallen. Rikard Larsén Vallentuna vann, det tror jag han kommer att göra fler gånger under sin karriär. Nu ska jag återgå till vinglaset.

13 kommentarer to “Slut som artist”

 1. Robban säger:

  Kul att höra att du känner dig nöjd med ditt beslut!
  Hoppas vi kommer att ses ändå på någon start nästa sommar…och du glömmer väl inte bort vad vi ska göra när även jag lägger mina hjul på hyllan.

 2. Fredrik säger:

  Gud så skönt! Då har jag förhoppningsvis fått skid-O-stryk på en cykeltävling för sista gången… men jag befarar dock att jag kommer få putta hem folk från träningsturer även i framtiden ;-)

 3. Leif K säger:

  Hej Tomas!

  Tråkigt att du inte fortsätter med din satsning på cykel för det hade varit kul att se hur långt du nått. Även om du började med en fullvärdig elitsatsning i cykel i mogen ålder är dina resultat imponerande på bara ett par säsonger. Om Glasrikeresan får en forsättning (vilket jag hoppas) har du t.ex. för alltid blivit historisk. Inom skidorienteringen är du redan historisk.

  Jag önskar jag dig verkligen lycka till i framtiden med familjen och karriären. Kan inte säga att du gjort ett felaktigt val eftersom familjen alltid är nummer 1.

  Om du besöker elittävlingarna som åskådare eller deltagare med mindre ambition hoppas jag att vi har möjlighet att ses vid ett flertal tillfällen framöver.

  Jag kommer att sakna dig på tävlingarna nästa år. Jag hoppas att du ångrar dig, gör en nysatsning och blir ännu bättre nästa år. Även om du kör för CC.

  Lycka till i framtiden.

  Mvh!

  Leif Karlsson
  Vallentuna Cycling Team

 4. Tom säger:

  Jag höjer mitt vinglas och utbringar en skål! Fin läsning och grattis till ett superbra slut på elitkarriären.

 5. Dirk Diggler säger:

  Fan vad jag ska golva dig på avslutningen! Wrestla ner din tunga kropp med mina späda armar, YEAH!

 6. Johan Lindgren säger:

  En gång världsmästare, alltid världsmästare. Oavsett sport. Kul att du körde ett år med oss, det är alltid skönt med grabbar som har lite ordning tycker jag=)

 7. Jokkmokkstomten säger:

  Gratulerar till Ditt beslut man skall sluta när man ligger i topp. Nu gäller Vasaloppet . Jag står vid målet och hejar och bjuder på Björnkorv.Lycka till önskar Farbror Gunnar alias Jokkmokkstomten

 8. Robinjo säger:

  Hej Tuuumi!

  Kul att läsa dina kommentarer efter avslutad elitcykling. Det har varit himla kul att följa dig lite från sidan i din cykelkarriär. Du har verkligen imponerat på mig! Du har inte bara varit en toppidrottare i två häftiga idrotter utan kanske främst av allt alltid varit en himla go filur!!! :) Önskar dig varmt lycka till i dina nya fotspår i livet! Ses å hörs! (feeling a little bit electric today…. ;) )

 9. JG säger:

  Vi ses i vinter då Tompa ;)

 10. Klaus Csucs säger:

  Hello Tomas!

  I’m surprised to read about your decission to retire from elite sport.
  I would be very happy to see you next winter here in Romania at the European Championships! You have the free start place, so please think about it :)
  I wish you all the best!
  Klaus

 11. Björn Sir B Wrahme säger:

  Tja Zidane!

  Jag ska också göra ett sista framträdande nu på 25 manna, få se om jag platsar i 1:a laget. Hoppas vi hinner ses mer framöver än vad vi gjort de sista åren.

  Vinet och ölen och framförallt mina goda drinkar finns alltid till förfogande. Vi siktar på en miniolympiad i februari – välkommen till den!

  Skönt att du bevisat för Minatti att du är kung , och Skid-O EM, hoppa över det, det är förnedrande för de som satsar på det när du åker dit och dominerar.

  2009 kommer folk att minnas att det var året du, jag och Sundin slutade och Marren åkte ambulans på VM…igen…

  The show must go on!

  Sir B

 12. Zerbembasqwibo säger:

  Det är ju så man blir tårögd! Skall man gratulera eller sörja eller vad?? Äh, jag är glad! Nåja, du och la familia är ständigt välkomna på våfflor eller kladdkaka!

  Ser grymt fram emot att få köra lite ”motionärspass” med dig i vinter, både inför Vasan med framförallt 10mila lag 2! ;)

 13. tomp säger:

  Tack för alla fina ord och hejarop!

Lämna en kommentar