Stakintervaller

Jag behöver bli bättre att staka om jag ska vara rustad för att åka mellan Sälen och Mora. Vis av erfarenheter så kan det mycket väl hända att sträckan ska avklaras med bristande eller obefintligt fäste beroende på hur väl man lyckas med vallningen. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan jag slog Mattias Fredrikssons rekord på staktestet mellan Lugnvik och Ås. En tid som ett par år senare pulviserades av Jerry Ahrlin. Den rena stakförmågan har sedan blivit sämre och sämre och mina framgångar i skidorienteringsspåren har istället grundat sig på bra orientering och förmågan att genom bra skidteknik åka fort på skoterspår med hjälp av både ben och överkropp istället för ren huggning.

För att gnugga  stakstyrkan och tekniken brände jag därför av fem stycken fyraminuters stakintervaller på Skräddarbackens elljusspår igår kväll. Det funkade okej rent styrkemässigt och känslan är att jag tagit ett rejält kliv sen skidträningen började för en månad sen. Har däremot börjat fundera på stavlängden på mina klassiska stavar då tekniken känns lite konstig. Under skidO-karriären använde jag främst de klassiska skidpassen som återhämtning och lugn distanträning för att avlasta skatemusklerna. Därför körde jag med ganska korta stavar som funkar bäst för diagonalåkning. Nu när jag vill åka fort även i den klassiska tekniken känns de dock för korta, framförallt i stakningen som är den växel som överlägset mest används i långloppen.

Mina klassiska stavar är 145 cm. Rekommenderad längd på klassiska stavar är ca 0,85 x kroppslängd vilket skulle ge en stavlängd på 148,75 för mig som är 175cm lång. Eftersom jag är ganska van att staka med mina skatestavar som är 157,5 cm så tror jag därför att en förlängning kan vara av godo. Vad tror ni?

8 kommentarer to “Stakintervaller”

 1. Öijer säger:

  One way rekommenderar kroppslängd -30 och säger också att Daniel Tynell som är 185 cm lång använder 155.

 2. Niklas säger:

  Kika du på Ronnie lööfs stavar på maserloppet eller :-) han kör ju 100% av kroppslängd. Själv är jag riktigt nöjd med 94%

 3. PMO säger:

  Jag har kört med 158cm och är 186cm. Funkä fint på vasaloppä!

 4. Niclas säger:

  Jag som är riktigt nybörjare på skidor vart rekommenderad 150cm & jag är 183cm lång. Sedan kunde jag gå upp till 155cm när man fått ordning på tekniken, vilket lär dröja :)

 5. Lin säger:

  Med tanke på att jag bytt upp mig till 145 cm inför Vasan så kan du nog också gå upp ett snäpp! Hälsa tjejerna!

 6. Tomas säger:

  Jag kör 149cm nu. Kan nog kapas lite, 0,5-1 cm, för att funka optimalt.

  Niklas>> Ja, Ronnie Lööf har jag även haft äran att samköra med på Norrbärke ski maraton för några år sedan. Ser besynnerligt ut med så långa stavar men det funkar uppenbarligen rätt så bra för honom.

 7. Tonna säger:

  Tror du hadde riktig lengde staver. Det kjennes nok som om du går raskere, men det som skjer er at du bruker mer krefter, og det er ikke samme sak…

 8. tomp säger:

  Tonna>> Det var ju enligt den teorin jag kapade någon centimeter för några år sedan. Orsaken till att jag förlängt nu handlar mer om teknik än fart. Jag får helt enkelt inte till timingen lika bra med det kortare alternativet.

Lämna en kommentar